KosmoSPOLiitti ja Hogrefen menetelmäkoulutus 18-19.3.

Perjantai-aamuna joukko psykologian opiskelijoita eri puolilta Suomea kokoontui Helsingin yliopiston Siltavuorenpenkereen kampukselle. Ilmassa oli jännitystä ja innostusta, olihan tuleva päivä tarjoamassa sekä mielenkiintoista opetusta että SPOL:n suosituimman tapahtuman tarjoamaa virkistymistä myöhemmin illalla.

Ensimmäisen luennon aluksi Hogrefen kouluttajat esittelivät itsensä ja kertoivat kustannusyhtiön toiminnasta. Varsinaisella luennolla Marja-Leena Haavisto kertoi testien kehittelyprosessista ja siitä, miten kansainvälisiä testejä adaptoidaan Suomeen.

Moni KosmoSPOLiittilainen oli startannut matkansa jo varhain aamulla, joten 12 jälkeen olikin jo hyvä aika päästä nauttimaan opiskelijalounasta ja täyttämään energiavarastoja. Lounaalla networkailtiin toisten ainejärjestöjen jäsenien kanssa ja pohdittiin tulevan illan ohjelmaa.

Toisella luennolla Liisa Klenberg kertoi kotimaisen testin kehittämisprosessin erilaisista vaiheista ja esitteli mahdollisesti esille nousevia ongelmia testien kehittämisessä. Hän kertoi myös omakohtaisia kokemuksia aineistonkeruusta ja siitä, miltä tuntui olla mukana testin kehittämistyössä. Luennon jälkeen siirryimme kahvittelemaan ja tarkastelemaan lähemmin Hogrefen henkilökunnan paikalle tuomia testejä.

Viimeisellä luennolla kävimme läpi Jarkko Ylikosken johdolla jo käytössä olevia testejä Suomessa. Tämän jälkeen siirryimme käsittelemään tulossa olevia testejä ja niiden tarkoituksia. Laura Honkaniemi kertoi lopuksi lähemmin LIJ-testin (johtajuuskyvyn arviointi) sisällöstä ja sen sovellusmahdollisuuksista. Menetelmäkoulutus oli antoisa ja tarjosi opiskelijoille paljon tietoa koskien psykologien käyttämiä testejä, niiden kehittämistä ja tietoa tulevasta.

Koulutuksen jälkeen vuoden 2016 vuoden SPOL-hallitus esittäytyi lyhyesti ja tarjosi käytännön info-asiat koskien risteilyä ja satamaan siirtymistä. Kun jokainen oli saanut hyttikorttinsa ja rastikierroksen ryhmälappusensa, alkoi Länsisatamaan siirtyminen pienemmissä porukoissa. Satamaan kaikki selvisivätkin jo hyvissä ajoin ja laivaan päästyämme suuntasimme suoraan buffet-päivälliselle. Mahat täynnä olikin hyvä siirtyä ottamaan pienet power-napit hytteihin ennen hallituksen valmistelemaa rastikierrosta.

Jokaisen ainejärjestön SPOL-edustajat olivat suunnitelleet rastin, jossa suoritettiin mitä erilaisempia tehtäviä. Impulsin rastilla risteilijät saivat tehtäväkseen pohtia stereotypioita suomenruotsalaisista ja koota nämä näytelmäksi. Ryhmät heittäytyivät upeasti ja ruotsinkieliset snapsilaulutkin sujuivat moitteetta. Cortexin rastilla kuljetettiin määrätyn radan läpi tekoaivoja, mutta tehtävää vaikeutti se, ettei aivoihin saanut koskea käsillä. Oidipuksen rastilla risteilijät pääsivät pelaamaan aliasta, mutta jotta tehtävä ei ollut liian helppo, oli homma hoidettava vaahtokarkit suussa. Stimuluksen rastilla tarkisteltiin risteilykansan promillelukemia ja laitettiin heidät näyttämään, miltä erilaiset jooga-asanat näyttävät. Lähestyvän SPOL:n 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rastilaiset pääsivät Kompleksin rastilla piirtämään onnittelukortteja SPOL:ille. Tehtävää hankaloitti se, että piirtäjällä oli silmät sidottuna ja muun ryhmän tehtävänä oli ohjata piirtäjää. Korteista tuli niin hienoja, että ne taitavatkin tulla esille parin vuoden päästä järjestettäville vuosijuhlille ;)

Hulvattoman rastikierroksen jälkeen keräännyttiin yhteen tarkistamaan joukkueiden pisteet ja illan extra-tehtävän tulos. Extra-tehtävänä joukkueen oli illan aikana pitänyt vaihtaa tulitikkuaski mahdollisimman mielenkiintoiseen esineeseen. Joukkueet olivatkin saaneet vaihdot onnistumaan mitä ihmeellisimpiin tavaroihin – vastineeksi oltiin saatu muun muassa ostoskärryjä, juomia ja yhdet märät uimahousut. Rastikierroksen korkeimmat pisteet olivat Mensa -joukkueella ja palkinnoksi he saivat pullollisen kuohuvaa.

Palkintojen jaon jälkeen KosmoSPOLiittilaiset jakaantuivat omiin hytteihinsä ja jatkoivat iltaa hyttibileiden, tanssimisen ja mahtavan seuran merkeissä. Kovakuntoisimmat juhlijat jatkoivat iltaa aivan aamutunneille saakka samaan aikaan kun ensimmäiset aamuvirkut siirtyivät aamupalalle ja lähtivät Tallinnaan nauttimaan aurinkoisesta aamupäivästä. SPOL:n hallitus kokoontui 11 jälkeen pitämään hallituskautensa toista virallista kokoustaan. Kokouksessa käsiteltiin mm. huhtikuun ainejärjestötapaamista, tulevien projektien eteenpäin viemistä sekä SPOL:n sosiaalisen median kanavien aktivoimista. Kokouksen jälkeen olikin aika hakea tax freestä vielä viimeiset tuliaiset ennen Helsingin satamaan saapumista ja kotimatkan alkamista.

Kokonaisuudessaan KosmoSPOLiitti koulutuksineen ja risteilyineen oli – jälleen kerran – aivan mahtava tapahtuma. On kerta toisensa jälkeen mieletöntä huomata, miten tiivis porukka psykologian opiskelijat ovat ja miten nopeasti tiivis ryhmähenki muodostuu yhteisissä tapahtumissa. Tämän jälkeen onkin taas tuplasti enemmän puhtia jatkaa kevään opintoja – ja odotella seuraavia huikeita SPOL-tapahtumia ;)

Kiitokset vielä koko risteilyporukalle upeasta tunnelmasta, hallituslaisille järjestämisestä ja Hogrefen henkilökunnalle hyödyllisestä menetelmäkoulutuksesta!

Näyttökuva 2016-04-04 kello 23.07.11

                                               Ryhmäselfie menetelmäkoulutuksesta

Och samma på svenska: KosmoSPOLit och Hogrefes metodskolning 18-19.3.

På fredag morgon samlades psykologistuderanden från runtom Finland på Helsingfors universitets kampus. I luften fanns spänning och iver då den kommande dagen hade både intressant undervisning och SPOLs populäraste evenemang att erbjuda.

I samband med den första föreläsningen introducerade Hogrefes utbildare sig och berättade mera om Hogrefes verksamhet. På själva föreläsningen berättade Marja-Leena Haavisto om utvecklingsprocessen för nya test och om hur ma adapterar internationella test till Finland.

Många av studerandena hade kommit långt ifrån och ha måsta vakna redan tidigt så kl. 12 var en passlig tidpunkt att få njuta av studerandelunch och fylla på sina energireserver. På lunchpausen tog många och networkade med studeranden från andra ämnesföreningar och funderade på kvällens kommande program.

På den andra föreläsningen berättade Liisa Klenberg om hur inhemska test kommer till och de olika arbetsskedena som tillhör. Hon presenterade dessutom möjliga problem som kan uppkomma då man utvecklar test. Klenberg berättade om sina egna erfarenheter av att samla in data och att få vara med en arbetsgrupp som utvecklar nya test. Efter föreläsningen samlades vi i aulan för att ta en kopp kaffe och få närmare studera de olika testen som Hogrefes personal hade hämtat på plats åt oss.

På sista föreläsningen gick vi igenom med Jarkko Ylikoskis ledning redan i bruk varande test i Finland. Efter detta fortsatte vi till att behandla möjliga kommande test och vad de skulle användas till. Laura Honkaniemi berättade mer om LIJ-testet som handlar om att undersöka ledarskapsförmåga. Metodskolningen var givande och erbjöd studerandena mycket information om psykologiska test, hur de utvecklas och vad vi kan förväntas oss i framtiden.

Efter skolningen presenterade sig SPOLs styrelse för år 2016 och gav instruktioner angående kryssningen och hur man kunde ta sig till hamnen. Efter att alla fått sina hyttkort och allt de behövde inför kvällens program på båten började folk flytta sig till hamnen i mindre grupper. Till hamnen hade alla hittat i god tid och efter att ha kommit ombord på båten var det dags för buffet. Med mätta magar var det ett bra tillfälle att gå och ta en powernap i hytterna innan programmet som styrelsen förberett skulle börja.

Varje ämnesförenings SPOL-representanter hade planerat en punkt där deltagarna fick utföra olika uppgifter för att samla in poäng. På Impuls punkt fick deltagarna komma fram med så många stereotypier om finlandssvenskar som möjligt och sedan framföra dem som en teater inför punkthållarna. Gruppernas inlevelse var på topp och snapssånger på svenska sjöngs utan problem. På Cortex punkt skulle deltagarna förflytta en fejk hjärna genom en bana, men utan att röra i hjärnan med händerna. På Oidipus punkt fick deltagarna spela alias, men för att uppgiften inte skulle vara alltför lätt fick de göra det med marshmallows i munnen. På Stimulus punkt mätte man deltagarnas promilleandel och hade dem framföra hur de ansåg att olika yoga-ord skulle se ut. Till ära av SPOLs 50-års jubileum som är på kommande fick deltagarna på Kompleks punk rita gratulationskort åt SPOL: Uppgiften försvårades av att spelaren som ritade fick göra det utan att se medan de andra i gruppen skulle ge personen anvisningar. Korten blev så fina att de antagligen kommer att få plats på årsfesten som ordnas om några år ;)

Efter en lyckat runda på båten samlades alla inför att få veta olika gruppernas poäng och hur kvällens extra uppgift hade uppfyllts. Som extra uppgift hade grupperna haft som mål att byta ut en tändsticksask mot något annat intressant föremål. Lagen hade lyckats få bytt asken mot de märkligaste föremålen, bl.a. shoppingvagn, drickor och ett par våta sim shorts. Laget med de högsta poängen var Mensa och som belöning fick de en flaska bubbligt.

Efter prisutdelningen fortsatte kvällen med hyttfester och dansande i det bästa sällskapet. Festarna med bäst stamina var uppe och festade fram till morgontimmarna då de morgonpigga förflyttade sig till frukosten och en del for till Tallin för att njuta av den soliga förmiddagen. SPOLs styrelse samlades kl. 11 för att ha sitt andra officiella möte. På mötet behandlades bl.a. april ämnesföreningsträff, kommande projekts framföranden och aktivering av SPOLs sociala medier. Efter mötet var det dags att ta sig till taxfree för att köpa de sista presenterna innan vi anlände till Helsingfors hamn och hemresan skulle börja.

I all sin helhet var KosmoSPOLit med föreläsningarna och kryssningen än en gång ett fantastiskt evenemang. Det är så fint att gång efter gång märka hur tät grupp psykologistuderanden är och hur snabbt vi åstadkommer en så bra gruppanda på gemensamma evenemang. Efter detta har vi igen dubbelt med energi att fortsätta med vårens studier, i väntan på nästa SPOL evenemang ;)

Tack ännu till alla som deltog och bidrog till att göra kryssningen så lyckad, till styrelsen för att ha ordnat allt och till hela Hogrefe personal för en nyttig metodskolning!

Näyttökuva 2016-04-04 kello 23.07.36                                                               Rastiradan tunnelmia

 

Eerika Heininen & Lina Ahlgren,
Impulsin SPOL-edustajat

Leave a Reply

Your email address will not be published.