December 7, 2014

Harjoittelu

Psykologianopiskelijoilla on opintojensa loppuvaiheessa 5 kuukauden mittainen palkallinen harjoittelujakso. Harjoittelupaikkoja on saatavilla monenlaisia ympäri Suomen ja onkin suositeltavaa punnita tarkoin erilaisia vaihtoehtoja, jotta löytyy varmasti itselle mieluinen, antoisa ja opettavainen paikka. SPOL on koonnut psykologianopiskelijoiden muutaman viime vuoden aikana käyttämistä harjoittelupaikoista myös listauksen, josta voi löytää inspiraatiota omalle harjoittelujaksolleen. Listan löydät allaolevasta linkistä:

Lista harjoittelupaikoista

Erityistä huomiota paikkaa valitessa kannattaa kiinnittää myös palkkaukseen. Suomen Psykologiliiton pitkäjänteisen ja kovan työn ansiosta psykologianopiskelijat saavat harjoittelustaan aina palkkaa – olemme opintojemme loppuvaiheessa liki valmiita psykologeja, joiden arvokasta työpanosta ei tarvitse eikä saa tarjota ilman kunnollista korvausta. Suositeltava määrä on 2/3 valmiin psykologin aloituspalkasta, joka vuonna 2014 on 3200 euroa – tästä kaksi kolmasosaa on 2133 euroa. Työttömyysturvalain 1290/2002 määräyksen perusteella harjoittelupalkan on kokopäivätyössä oltava vuonna 2015 vähintään 1165 euroa kuussa. Kunta-alalla kolmen kuukauden työssäolon jälkeen ehdoton vähimmäispalkka on 1553, 57 euroa.

Lisätietoja harjoittelupalkkauksesta pääset lukemaan kirjautumalla Psykologiliiton nettisivujen jäsenalueelle tämän linkin kautta http://www.psyli.fi/jasenalue/opiskelijat/harjoittelupalkka_2014-15. Neuvoa antaa myös Liiton opiskelijasihteeri, lisa.holopainen(a)psyli.fi. Vilkaise myös Suomen Psykologiliiton kirje työnantajille.

Harjoitteluun lähtevällä psykologian opiskelijalla on myös mahdollisuus saada harjoittelutukea omalta yliopistolta. Harjoittelutuki maksetaan työnantajalle, ja tuen määrä ja siihen liittyvät käytännöt vaihtelevat suuresti yliopistojen välillä. SPOL on tehnyt selvityksen eri yliopistojen harjoittelutukikäytännöistä, ja tehnyt sen perusteella harjoittelutukisuosituksen. Toivottavaa olisi, että kaikki harjoittelupaikkaa hakevat opiskelijat olisivat harjoittelutuen perusteella tasa-arvoisessa asemassa, ja siksi SPOL kehottaa viemään asiaa eteenpäin eri yliopistoissa. Lisää SPOL:n harjoittelutukisuosituksista voit lukea opiskelijalle-välilehden alta kohdasta projektit.

SPOL toivottaa koko jäsenistölleen onnea hyvän harjoittelupaikan löytämiseen ja antoisia ensimmäisiä hetkiä psykologina!