Unelma mentalisoivasta maailmasta ja väkivallan vähenemisestä

Haluaisin Meillä on unelma- mielenosoituksen ja Jyväskylässä tapahtuneiden väkivaltaisuuksien kirvoittamana ilmaista yhden psykologisen näkökulman liittyen taisteluun väkivaltaa vastaan. Useat ihmiset ovat olleet sitä mieltä että nyt on laitettava ”kova kovaa vastaan” ja toisten haukkuminen ”natsisijoiksi” on hyvä tapa lähteä taistoon. Valitettavasti ihmisiltä jotka ovat väkivaltaisia ja antisosiaalisia, puuttuu tutkitusti mentalisaatiokykyä. Heiltä puuttuu siis mm. kyky pitää toisen mieltä ja tunteita erillisenä omasta mielestä ja mielipiteistä, sekä kyky ymmärtää omia ja toisen tunnetiloja, mikä voi johtaa luonnollisesti mm. empatian puutteeseen toisia ihmisiä kohtaan. He voivat lukea tarkasti ulkoisia vihjeitä ja sikäli pitää itseään hyvin tarkkasilmäisinä ja kykenevinä lukemaan toisia ihmisiä, mutta valitettavasti tulkinnat ovat usein vääriä eivätkä vastaa toisen ihmisen sisäistä tilaa.

Tällaisilla ihmisillä puuttuu myös kykyä tulkita asioiden syy-seuraussuhteita sekä asiayhteyksiä. Otsikko ”ulkomaalainen raiskasi naisen” voi tarkoittaa heille sitä, että oikeus tätä vääryyttää vastaan on toteutunut vasta, kun joku (vaikka sitten eri) ulkomaalainen on hakattu tai raiskattu. Ja mikäli Sinä seisot ulkomaalaisen (em. logiikalla raiskaajan) puolella, edustat pahuutta ja hänellä on oikeus tehdä sinulle mitä vain. Ja tässä juuri mennään siihen että logiikka, asiayhteydet, assosiaatiot, suhteellisuus, syy-seuraus-suhteet eivät pelaa toivotulla tavalla.

Lisäksi kyseisillä henkilöillä voi olla taipumusta teleologiseen ajatteluun eli lopputulos on ainoa mikä ratkaisee asioita. Tällä logiikalla anteeksipyyntö, aneleminen tai vaikka selkeän muutoksen tapahtuminen toisen ajattelussa ei auta anteeksiannossa, vaan ainoastaan konkreettinen, fyysiseen maailmaan liittyvä kostotoimenpide voi ”nollata” tilanteen. Tämä ymmärrettävästi ja valitettavasti tarkoittaa usein väkivaltaa. ”Jos sinä olet loukannut minua sanoillasi, minä en voi muuta kuin lyödä sinua (koska lyöminen on konkreettinen teko ja vain siten saan minua kohtaan tehdyn loukkauksen mitätäityä).”

On lisäksi tutkittu että mentalisaatiokyky (kaikilla ihmisillä) laskee silloin kun ihmisen virittyineisyys kasvaa. Eli mitä enemmän jännitteitä on ilmassa, sitä enemmän ihmiset ylipäätään kadottavat mentalisaatiokykynsä eli sitä vaarallisempia heistä tulee. Pahinta siis mitä voi antisosiaalisen henkilön seurassa tehdä, on argumentoida logiikalla tai provosoida tätä, koska nämä keinot saattavat nostaa henkilön vireystilaa, laskea mentalisaatiokykyä ja sitä kautta lisätä riskiä väkivallalle ja väärille tulkinnoille. Valitettavasti tällaiset henkilöt tulkitsevat tunteita vääriin ja voivat luulla myös säikähdystäsi vihaksi. Eli he voivat hyökätä, koska luulevat että säikähtänyt sinä oletkin aggressiivisissa aikeissa. Lisättäköön vielä, että usein tällaiset henkilöt ovat itse eläneet mustavalkoisessa ja väkivaltaisessa ympäristössä, joten heille mentalisaatiokyvyn kehittymättä jääminen on ollut keino selvitä hengissä.

Mitä siis voi tehdä helpottaakseen tilannetta jos joutuu kasvokkain väkivaltaisen ja antisosiaalisen henkilön kanssa? Ymmärtämällä että toinen ei ajattele asioita samanlaisilla aivoilla kuin sinä (mentalisoi itse!). Yrittämällä vähentää jännitteitä, laskemalla virittäytyneisyyttä, ja nappaamalla pallo kiinni kun se heitetään sinulle. Olemalla utelias, ei-tietävä, kysymällä mistä toinen päättelee mitäkin, ihmettelemällä ääneen, hämmästelemällä, korostamalla elämän monimuotoisuutta, korostamalla sitä että on olemassa useita totuuksia, korostamalla ristiriitaisuuksia, sietämällä itse vastakkaisia mielipiteitä. Lisäksi omien virheiden ja virhetulkintojen ja ylilyöntien tunnustaminen auttaa.

Mustavalkoisuuteen vastaaminen mustavalkoisuudella on yleensäkin pahinta myrkkyä. Se valitettavasti todistaa sen että olet itse sillä hetkellä menettänyt kykysi mentalisoida (mikä on tietenkin täysin luonnollista myös). Vaikka sinun siis tekisi mieli mottaista takaisin (sanallisesti tai fyysisesti), voit toki tehdä niin, mutta toivottavasti et luule että taistelisit silloin väkivaltaa vastaan. Take home message: mentalisaation vahvistaminen vähentää parhaiten väkivaltaa!!

Lue lisää mentalisaatiosta: Mentalisaatioterapia (Anthony Bateman & Peter Fonagy)

 

Linda Tavio

Psykologi, Turku

1 thought on “Unelma mentalisoivasta maailmasta ja väkivallan vähenemisestä

  • Ah quanto e0 deerifne7a de mentalidades os espanhois tambe9m ne3o team por he1bito ter campef5es pequeninos, preferem fazea-los de maiores e isso sim e9 a grande deerifne7a, ate9 le1 apostam na educae7e3o e no ciclismo como desporto de lazer ensinando-os a andar de bicicleta ganhando te9cnica e he1bito de treino, ne3o e9 por acaso que os portugueses em circuitos te9cnicos levam banhadas dos espanhois tendo vantagem em circuitos duros, e ne3o e9 fazer como directores desportivos iluminados aqui em Portugal que fazem treinos de 30 a 40km para mifados de 10 anos(isto e9 que e9 ciclismo?!). Por mim os meus atletas sf3 corriam em espanha ate9 aos 18 anos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights