Kansainvälistyminen on siisti juttu

Mökkeilyä Ruotsin metsämaisemissa, tutustumista pohjoismaiden tuleviin psykologeihin, oppimista oman osallistumisen kautta ja siltojen rakentamista eri maiden välille tiiviin yhdessäolon myötä. Tämä kaikki tapahtui Uppsalassa 7.-9.11.2014 Nordic Psychology Students (NPS) Conferencessa. Paikalla oli lähes 40 henkeä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta. Suomea edusti yhdeksän psykologian opiskelijaa!

Aloitimme viikonlopun Uppsalan yliopistolta Ruotsin psykologiliiton puheenjohtajan Anders Wahlbergin puheella. Sitten rekrytointiin erikoistuneen firman, ASSESSIO:n workshop syvensi ymmärrystämme työ- ja organisaatiopsykologien työstä. Psykalaisia kiehtoi henkilöstövalinnan konkreettinen eteneminen, menetelmät käytettyjen testien takana sekä myös asiakasyritysten tarpeet, joihin ei yliopistoluennoilla juuri keskitytä. Muistoksi jäi myös oma potentiaalikartoitus testien pohjalta. Konferenssin teema ”Building an Organisation” konkretisoitui hyvin johdon konsultointiyritys Organisationspsykologerna:n workshopissa, jossa aloimme rakentaa NPS:stä organisaatiota. Hallinnon luominen ei ollutkaan niin helppoa kuin kirjassa sanotaan, ja tajusimme miten organisaatio todellakin rakentuu sen ihmisistä. Kotiin viemisiksi jäi monia oivalluksia ja uusia ryhmätyömenetelmiä.

Workshoppien jälkeen linja-auto vei meidät tunnelmaiselle mökille keskelle Ruotsin kaunista luontoa. Yhteiset harjoitukset, ihmettely maiden erilaisista psykologiaan liittyvistä käytännöistä, pohjoismaiden ruokakulttuuriin tutustuminen, monet keskustelut ja yhdessä saunominen muodostivat meistä nopeasti tiiviin yhteisön. Joku koki kahden päivän intensiivisen mökkeilyn ennemminkin retriitiksi kuin konferenssiksi.

Parasta antia tälläkin kertaa olivat konferenssin osallistujat. Ympärillä oli niin hienoja ihmisiä, että hetkittäin sain tuntea itsensä pieneksi. Toisaalta koin onnellisuutta siitä, että myös minulla on annettavaa muille. Kokeneesta järjestöaktiivista ensimmäisen vuoden opiskelijaan – kaikille löytyy paikkansa. Tapahtuma on myös hyvä ja turvallinen ympäristö kehittää tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista, ja minäkin ylitin itseni puhumalla 45 minuuttia englanniksi kandityöni pohjalta mindfulnessista, elämänlaadusta ja työuupumuksesta. Älyttömän tärkeitä taitoja, eikä valitettavasti yliopistossamme juurikaan harjoitella esiintymistä. Pari muutakin opiskelijaa oli uskaltautunut pitämään esitelmän tai harjoituksen, ja jatkoimme myös NPS:n tulevaisuuden suunnittelua jatkuvuuden takaamiseksi. Seuraava NPS järjestetään oikeuspsykologiateemalla Suomen Turussa 23.-25.10.2015 ja haku alkaa 1.9! Jos olet psykologian opiskelija, suosittelen lämpimästi, että tuut mukaan. ( https://npsconference.wordpress.com/ )20141108_135544

 

Muutamia muita kansainvälisiä mahdollisuuksia esimerkiksi myös on European Federation of Psychology Students’ Associations eli tuttavallisemmin EFPSA:n jutut, kuten Congress, Conference, Junior Research Program, Journal, Travel Network, Train the Trainers Summer School. Vieläkin hymyilyttää kun muistelen ensimmäistä EFPSA-tapahumaani. Kyseessä oli keväisin järjestettävä kongressi, johon osallistuin vuonna 2012 Turkissa. Se oli yksinkertaisesti täydellinen kombinaatio tietoa, taitoja, inspiraatiota, hauskanpitoa, aurinkoa ja yhteisöllisyyttä 300 eurooppalaisen psykan opiskelijan kanssa. Tämän jälkeen EFPSA on antanut minulle ihan mielettömän paljon, hommat on edenneet kohisten ja viime kevään kongressissa Tsekeissä, aloitin toimimaan Suomen kansallisena edustajana tässä Euroopan psykologian opiskelijoiden liitossa. Kansainvälistyminen tuntuu antoisalta ja seuraavat EFPSAn tapahtumat ovat EFPSA-toimijoiden tapaaminen Romaniassa ja kaikille avoimet Conference marraskuussa Slovakiassa ja ensi kevään kongressi kauniissa Portugalissa. Maailmalla on paljon muitakin tapahtumia psykologian opiskelijoille kun vain tajuaa etsiä niitä. Opiskelija pääsee myös melko edullisesti kansainvälisiin psykologian konferensseihin imemään uusinta tietoa alan huippuammattilaisilta! ( http://www.efpsa.org/ )

efpsa

Toki Suomessakin voi kansainvälistyä monin eri tavoin. Esimerkiksi vuosittain järjestetään viikon kestäviä minivaihtoja eri maiden kanssa ja ainakin Jyväskylän yliopisto järjestää englanninkielisen psykologian sivuainekokonaisuuden. Pimeinä syysiltoina olen haaveillut myös orientoivan harjoittelun tekemisestä ulkomailla ja vaihto-opiskelulle näytän isosti peukkua. Itse olin lukukauden Australiassa, eikä kokemusta yksinkertaisesti vaan voi saada muuten kuin vaihtoon lähtemällä. Suomeen paluuta on helpottanut kansainvälisen tutorin pesti, vaihtariystävien avulla muu maailma pysyy lähellä myös kotimaassa ollessa.

Maailmalla yksinkertaisesti tapahtuu niin paljon siistejä juttuja, ja ihmisten kautta eri kulttuureista voi saada näkemystä asioista, joiden ei aiemmin tajunnut olevan olemassakaan. Jokainen miettiköön mitä kansainvälistyminen saattaisi itselle antaa, mutta pieni varoitus – siihen voi jäädä koukkuun.

Ilona Parviainen, Jyväskylä
Suomen EFPSA-edustaja, SPOL hallituksen jäsen

(Kirjoitus muokattu syksyllä 2014 Ärsykkeessä julkaistusta kirjoittamastani tekstistä http://www.stimulus.fi/arsyke.php)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights