37th EFPSA Congress 2023, Póvoa de Varzim, Portugali

julkaistu alunperin Helsingin psykologiyhdistys ry:n nettisivuilla

 

Osallistuin EFPSAn (European Federation of Psychology Students’ Associations) vuotuiseen kongressiin 27.3.-2.4 Póvoa de Varzimissa Portugalissa. Kongressin aiheena oli tänä vuonna “Unraveling Psychology’s role in policy-making”, ja siihen osallistui 12 suomalaista kuudesta eri opiskelukaupungista. Yhteensä osallistujia oli noin 200, kymmenistä eri Euroopan maista.

Celso Costa pitämässä workshopia “The untapped potential of behavioural sciences: Psychology’s crucial role in envisioning, influencing and designing change”.

Kongressin tieteellinen ohjelma koostui luennoista, työpajoista ja roundtable-keskusteluista. Ensimmäisenä päivänä kuulimme inspiroivan luennon siitä, miksi psykologien pitäisi ihmisten käytöksen asiantuntijoina ottaa paljon nykyistä suurempi rooli päätöksenteossa ja johtamisessa. Tieteellisen ohjelman aiheina olikin suurelta osin vaikuttaminen ja siihen liittyvät aiheet, mutta myös esim. tekoäly, psykedeelit ja seksuaalikasvatus kouluissa. Oma suosikkini oli APAssa työskentelevän Amanda Clintonin “Global Leadership in Psychology: Key Principles and Questions”, jossa pohdittiin muun muassa hyvää johtamista tukevaa
asennetta. Tieteellisestä ohjelmasta minulle jäi käteen esimerkiksi ajatus, että vaikka mielenterveys onkin hyvin tärkeää, pelkästään siihen keskittyminen antaa hyvin kapean kuvan psykologien ammattitaidosta, ja että yksilöihin kohdistuvien interventioiden lisäksi psykologien tulisi edistää mielenterveyttä myös yhteiskunnallisella tasolla.

Suomalaisten tarjoiluja kulttuuri-illassa.

Kongressiin kuului myös monipuolista sosiaalista ohjelmaa, kuten kulttuuri-ilta, jossa tutustuimme muiden osallistujamaiden ruoka- ja juomakulttuuriin, portugalilainen ilta, jossa saimme kokea paikallista musiikkia ja kansantanssia ja open mic -ilta, jossa näimme hienoja esityksiä toisilta kongressiin osallistujilta. Ateriointiin oli eteläeurooppalaiseen tapaan varattu paljon aikaa, ja ruokapöydässä olikin mukava rentoutua luentojen välillä, vaihtaa kuulumisia ja tutustua psykologian opiskelijoihin muista Euroopan maista. Hotellin aamiainen oli loistava, ja siellä tarjoiltiin muun muassa perinteisiä portugalilaisia pastel de nata -leivoksia.

Póvoa de Varzimin pääosin aurinkoinen sää oli ihana piristys Suomen lumisateeseen verrattuna. Hotelli sijaitsi aivan rannan vieressä, missä oli mukava käydä kävelemässä luentojen välissä, ja 13. kerroksessa sijaitsevalta terassilta oli upea näkymä mereen laskevaan aurinkoon. Kongressiin kuuluvana retkipäivänä kävimme kauniissa Bragan kaupungissa, jossa muun muassa vintage-shoppailimme ja tutustuimme paikalliseen ruokakulttuuriin. Aikaa löytyi siis uuden oppimisen ja ihmisiin tutustumisen lisäksi myös turisteilulle.

Kaiken kaikkiaan kongressi oli todella hieno kokemus, ja suunnitelmanani on lähteä ensi vuonna uudestaan, kun kongressi järjestetään Kreikassa. Kiitos Hepsylle apurahasta!

Milla Miettunen, psykologian opiskelija

Perinteistä portugalilaista musiikkia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights