Couchsurffauksesta

Idea tähän aiheeseen lähti edellisestä SPOL-tapahtumasta, jossa kävin, eli tammikuun 2019 seminaarista Joensuusta. Jälleen pääsi toteamaan, kuinka antoisaa on päästä majoittumaan ennestään tuntemattoman kanssaopiskelijan luona. Toki omat kokemukset rajoittuvat psykologian opiskelijoiden luona majoittumiseen sekä muutamaan AirBnB-vierailuun, joten siksi pyysinkin etunimikaimani, Joel Alhon jakamaan kokemuksiaan, koska häntä voisi kutsua ammattimaiseksi sohvasurffaajaksi ja liftaus-mestariksi, mutta tässä hän keskittyy näistä ensimmäiseen. Mutta mennään ensin näihin kotoisempiin kokemuksiin.

Heti ensikosketuksessani SPOL-tapahtumiin päädyin majoittamaan itselleni ennestään vierasta opiskelijaa toiselta paikkakunnalta, vaikka tapahtuma ei ollutkaan opiskelupaikkakunnallani Jyväskylässä. Onneksi vanhempien asunto antoi myöten. Elin vielä tuolloin fuksivuottani, eikä omasta tuttavapiiristä löytynyt vielä liiemmin tuttuja muilta paikkakunnilta. Tässä tarjoutui siis ensimmäinen tilaisuus päästä kyselemään psykologian opiskelusta toisaalla ja sehän vasta mielenkiintoista olikin! Puheenaiheet eivät suinkaan rajoittuneet opintoihin vaan muutenkin oli siistiä kuulla toiselta kokemuksia opiskelijaelämästä toisaalta. Niin ja ehkäpä tärkeimpänä pääsi tutustumaan uuteen ihmiseen.

Tässä vuosien saatossa SPOL:n tapahtumissa on tultu käytyä tiuhaan, minkä seurauksena sitä on tullut majoitettua vieraita niin Jyväskylässä kuin majoituttua (jos nyt oikein muistan) jokaisella paikkakunnalla. Aina on saanut vähintään vinkkiä ruokapaikkoihin ja muihinkin mahdollisiin nähtävyyksiin. Oman sohvan tarjoaminen vieraille tuntui luonnolliselta muutettuani keskustaan, vaikka näin jälkeenpäin en näe esteenä sitä että kohdekaupungissakin päätyisi liikkumaan pidempiä kuin kilometrin matkoja. En voi siis muuta kuin suositella vieraan vastaanottamista SPOL-tapahtuman yhteydessä sen ollessa mahdollista ja odotankin jo innolla kesän SPOLympialaisia Jyväskylässä! Mutta nyt annan puheenvuoron kaimalleni, joka on käynyt hakemassa kokemusta Suomen rajojenkin ulkopuolelta.

Voisin tähän alkuun avata hieman mitä couchsurffaus eli sohvasurffaaminen on. Kyseessä on siis vaihtoehtoista matkustelua suosivien reissaajien yhteisö, jossa ihmiset majoittavat toinen toisiaan muuten tyhjiksi jäävillä sohvilla. Oikeasti toiminta ei toki rajoitu vain sohvilla surffaamiseen, olen itse nukkunut niin patjalla kuin omassa ilmastoidussa huoneessakin. Idea perustuu kuitenkin pohjimmiltaan vastavuoroisuuteen, eli majoittuminen ei maksa mitään ja siitä veloittaminen onkin sääntöjen vastaista.

Kiinnostukseni couchsurffaamiseen syttyi halusta yhdistää kaksi intohimoni aihetta, matkustelu ja mielenkiintoisiin ihmisiin tutustuminen. Mikä sen parempaa kuin matkustaa aivan uuteen maahan tai kaupunkiin ja päästä vaihtamaan ajatuksia paikallisten kanssa heidän omassa kodissa tai vaikka suosikkipubissa. Usein hosteilta (majoittajilta) liikenee aikaa myös kaupunkikierrokselle tai muuhun illanviettoon. Monella varmasti on kokemusta siitä, kun matkustaa ystävän tai sukulaisen luokse ja pääsee näkemään heidän kotiseutuaan heidän ainutlaatuisesta näkökulmasta. Couchsurffaamista voisi parhaimmillaan verrata tähän kokemukseen.

Liettuan Kaunaksessa couchsurffatessani majoittajani oli sattumalta purjelautailun ohjaaja, hän saapui asunnolleen vastaanottamaan minua 5 minuuttia myöhässä märkäpuku päällä ja kysyi heti alkuun haluanko oppia nyt heti purjelautailemaan vai haluanko vain päästä sisälle lepäämään. Valinta oli helppo. Juuri tämän kaltaisten kokemusten takia olen koukussa couchsurffaamiseen, enkä lopettaisi sitä vaikka hotelleista ei tarvitsisi maksaa.

Joskus silti matkusteluun ei vain löydy aikaa ja matkakuume käy sietämättömäksi. Tähän vaivaan on auttanut (aika-ajoin pahentanut) muiden couchsurffaajien hostaaminen omassa kodissa. Majoittaessa eri ihmisiä eri maailman kolkista on aivan kuin toisi maailman omaan kotiin. Heidän tarinansa omasta kotimaasta ja seikkailuista ovat omiaan herättämään myös omaa intoa ja kiinnostusta löytää taas aikaa reissailuun.

Yhteisössä järjestään myös paljon viikottaisia miittejä ja tapahtumia ympäri maailmaa, joten toimintaan osallistuminen ei tosiaankaan vaadi muiden majoittamista tai muiden sohvilla surffaamista. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan couchsurffaamisen maailmaan menemällä johonkin tapaamiseen oli se sitten ulkomailla reissatessa tai kotikaupungissa.

Joel Alho

Joel Jormakka, Puheenjohtaja – Stimulus ry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights