Kouluttajaverkosto Verso ja vaikuttaminen

SPOL ry:n blogi on pyörähtänyt iloisesti käyntiin, ja haluisinkin jakaa tässä tekstissä kokemuksiani minulle tärkeästä asiastä, eli Kouluttajaverkosto Verso ry:stä. Psykologian opiskelijoiden piireissä onkin ollut jo paljon puhetta trainereista tai kouluttajista, mutta keitä he ovat ja mitä ihmettä he oikein tekevät?

 

Elikkäs Verson kouluttajat ovat psykologeja tai psykologian opiskelijoita, jotka ovat käyneet Train the Trainers (TtT) kouluttajakoulutuksen joko Suomessa tai ulkomailla. TtT on viikon mittainen tapahtuma, jossa opitaan koulutuksen suunnittelun, totetuksen ja arvioinnin perustaidot. Koulutukset ovat kokemukselliseen ja interaktiiviseen oppimiseen perustuvia tapahtumia, jossa osallistujat oppivat kouluttajan lisäksi usein myös toisiltaan. “Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn” kuvaa käsitystä, mihin koulutukset perustuvat. Kouluttaminen on kiehtovaa, koska valmistellun luennon pitämisen sijaan kouluttaja ei voi etukäteen tietää millaista sisältöä osallistujat tuottavat annettujen raamien puitteissa. Koulutusten tavoitteena on osallistujan kehittyminen ja muutoksen tuottaminen, joten uskon näistä taidoista olevan hyötyä kouluttamis- ja kehittämistyön lisäksi myös psykologin yksilö- ja ryhmätyössä. Verson kouluttajat ovat kouluttaneet mm. ainejärjestöjen hallituksia, psykologian opiskelijoita ja vetäneet Psykologi Asiantuntijana -koulutussarjaa. Jännä juttu, että monet meistä TtT Finland osallistujista tulivat koulutukseen hakemaan kouluttajantaitoja, mutta yllätyimme kuinka merkittäväksi nimenomaan yhteisöllisyys, ihmissuhteet ja ryhmän jäsenenä olo muodostui. Oma kouluttajanurani on vasta alkuvaiheilla, mutta olen saanut tästä verkostosta jo nyt korvaamatonta yhteenkuuluvuudentunnetta ja inspiraatiota itselleni.

                         versoa3

 

Vaikka et kuuluisikaan Versoon, pohtisitko hetken mitä yhteisöön kuuluminen sinulle merkitsee? Onko sinulla porukoita joihin kuulumisen koet tärkeäksi? Onko ympärilläsi innostavia ihmisiä, jonka avulla pääset ylittämään itsesi? Kenen tuella uskallat avata ovia uusiin maailmoihin missä et ole vielä käynyt? Oman yhteisön löytäminen ei etenkään uuteen yliopistokaupunkiin muuttamisen jälkeen ole mikään itsestäänselvyys, ja itse huomasin yhteisön merkityksen vasta sen puuttuessa. Yhteisön tuki ja hyväksyntä nopeuttaa valtavasti niin henkilökohtaista kuin ammatillistakin kehitystä. 

 

Verson perustehtäviin kuuluu psykologian asiantuntijoiden koulutustaitojen ja ammatillisten kompetenssien vahvistaminen, sekä psykologisen tietotaidon lisääminen yhteiskunnassa kouluttamisen keinoin. Kokoonnuimme maaliskuun lopulla Verson kevätpäivillä Turussa ja mm. keskustelimme inspiroivan Annarilla Ahtolan johdolla siitä, kuinka psykologien työ keskittyy usein interventioon: yksilön, perheen tai ryhmän hoitamiseen. Tämä työ on erittäin merkityksellistä ja tarpeellista, mutta psykologeilla on paljon annettavaa myös väestötasolla ongelmien ehkäisemiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Onko sinulla ideoita miten tämä voisi konkreettisesti tapahtua?

 

verso

 

Kevätpäivät olivat herkkua maailmanparantajaluonteelleni ja koulutuksien pohjalta aloin miettimään miten minulla olisi tulevaisuudessa enemmän rohkeutta kommentoida ja vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin psykologian asiantuntijana. Psykologiassa harvoin on yhtä oikeaa vastausta ja tämän takia esimerkiksi toimittajalle selkeän kannan ilmaisu voi tuntua vaikealta. Usein itsekriittisyys nostaa päätään ja vaatii hiljenemään, ellei oma mielipide ole täydellinen. Kaikilla meillä psykan opiskelijoilla on jo tähän mennessä kertynyt valtavasti tietotaitoa, mutta sitä voi olla vaikea nähdä konkretian puuttuessa. Olethan sinä ylpeä psykologisesta osaamisestasi ja uskalla tarttua tilaisuuteen vaikuttaa, sillä psykologisella osaamisella voi tehdä yhteiskunnasta aavistuksen paremman. Jos en minä uskalla avata suutani, joku muu käyttää puheenvuoroni. Huulilleni jäi lause “Give psychology away.”

 

Joten, kaiken tämän oman inspiroitumisen pohjalta haluaisin haastaa myös sinua ajattelemaan jo opiskeluvaiheessa mitä kaikkea psykologin ammatilla voikaan tehdä. Sovellusaloja on lukuisia, ja kouluttaminen on vain yksi kiehtova polku, jonka olen itselleni löytänyt. Miltä sinun polkusi voisi näyttää? Suosittelen Train the Trainers koulutusta erittäin lämpimästi kaikille psykalaisille, jotka haluavat oppia uutta, kehittää koulutustaitojaan ja verkostoitua. Seuraava TtT on Euroopan psykologian opiskelijoiden liiton eli EFPSAn järjestämä elokuussa 2015 jossain Euroopan maassa (tsekkaa linkistä muutkin Efpsan  kansainväliseset huikeet jutut ) Tänä vuonna TtT Finland viettää välivuotta ja Verso keskittyy nykyisen toiminnan vakiinnuttamiseen. Todennäköisesti TtT Finland järjestetään vuonna 2016, joten kannattaa seurata meidän infokanavia. Sitä ennen meitä voi toki tiedustella kouluttamaan aiheista (esim. viikonloppukoulutukset teemoista). Nähdään siis siellä missä tapahtuu ;)


Lisätietoa täältä
http://sppokverso.fi/
https://www.facebook.com/tttfinland

http://www.efpsa.org/
https://www.facebook.com/EFPSA

rakkaudella,

Ilona Parviainen, Jyväskylä

SPOL ry hallituksen jäsen ( Efpsa-edustaja & Verso-yhteyshenkilö )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights