SPOLympialaiset 2016

Linnunlahti – Vielä viikko sitten tämä vehreä nurmialue toimi Ilosaarirockin näyttämönä. Tuolloin noin 55 tuhatta ihmistä kokoontui tänne juhlistamaan yhtä Suomen kesän merkittävimmistä ja kuuluisimmista festareista. Nyt Ilosaariväen kuitenkin oli aika väistyä vielä merkittävämmän kulttuuritapahtuman tieltä, nimittäin Spolympialaisten.

Spolympialaiset ovat Suomen psykologian opiskelijoiden omat olympialaiset, jotka kisataan joka kesä aidon olympiahengen mukaisesti. Toisin kuin nykyaikaiset olympialaiset, Spolympialaiset ovat edelleen puhtaat korruptio- tai dopingskandaaleista. Ennemminkin osa kilpailijoista hyvää hyvyyttään ja reilun pelin merkeissä jopa tarkoituksellisesti heikensi omaa suoritustaan Alkon avustuksella. Näin Spolympialaiset toteuttavat yhtenä viimeisimmästä edelleen paroni Pierre de Coubertinin ideaalia olympialaisista, eli ”Tärkeintä ei ole voitto vaan rehti kilpailu. Lisäks jatkot on sitten kasilta.” Lisäksi tänä vuonna spol-kansa oli vielä erityiseettinen, kun paikalle olleiden keskuudesta kerättiin kolehti Psykologien sosiaalinen vastuu RY:n Libanonin hankkeelle, eli vammaisten palestiinalaislasten erityisopetukseen ja kuntoutukseen.

Spolympialaisten lajikattaus on joka vuosi vaihtuva, yllätyksellisyyden ja yleisen hassuttelun säilyttämiseksi. Tänä vuonna kisattiin muun muassa pulikanheitossa, fallosviestissä ja psykalaisen kannossa, vaatien voimaa ja viekkautta jokaiselta kisaajalta. Monimuotoisuudessaan ne testasivat urheita urheilijoitamme kaikilla osaamisen osa-alueilla, joten sellaisenaan ne voisivat toimia psykologian oppiaineen pääsykokeina. Viimeisenä lajina toimi jälleen kerran koitoksien koitos – Teräsperse.

unspecifiedTiukka kisa meneillään

Ankaran ja tasaväkisen kilvan jälkeen tuomaristo vetäytyi laskemaan yhteen pisteitä ja valitsemaan voittajaa. Pisteitä jaettiin lajeissa menestymisen, yleisen tyylin, urheiluhengen ja satunnaisgeneraattorin perusteella. Lopulta voittajaksi selkeytyi päivän aikana upeasti ansioitunut Helsinki. Näin ollen ensi vuonna kisataan Helsingin helmassa.

13872783_1789570691276519_1752484175685097633_nVoittajajoukkue Helsinki. Kokonaisuudessaan.

Spolympialaiset eivät olisi Spolympialaiset kuitenkaan ilman jatkobileitä. Tänä vuonna krebattiin kulttuurikahvila Laiturissa, vanhaan asemarakennukseen kyhättyyn uushippien keitaaseen, joka oli kaikessa downshifting-loistossaan varattu kokonaan atleettiemme iloksi. Illan aikana saatiin nauttia Psykologiliiton tarjoamista tarjoilusta, hilpeistä helsinkiläisistä seuraleikeistä, sekä jyväskyläläisten upeasta taikashow’sta. Muutenkin juhlat onnistuivat tutun spollimaisesti, eli hilpeää mieltä, lennokkaita ja sivistyneitä keskusteluja sekä tanssin hurmaa riitti. Jatkojen jatkot ja pilkkuun asti piletykset tykiteltiin loppuun vielä ravintola Kerubin diskoteekissä.

Aamun, päivän ja iltapäivän koittaessa väsyneet ja kaikkensa antaneet kisailijat lähtivät lopulta, kukin kohti omia kotiseutujaan, valmiina aloittamaan tiukan treenikauden taas ensi vuoden kisoihin. Siihen asti ikuisesti liekehtivä olympiasoihtu odottaa seuraavaa ottajaansa Helsingissä. Tai no symbolisesti odottaa, oikeasti se kai on Kimmolla tallessa. (Vai onks se Kimmolla? Kai nyt joku sen otti? No eiköhän se vuodessa jostain löydy.)

unspecified<3

Aki Puolakka,
Oidipus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights