Ääniä työelämästä #6: Psykologina myyntityössä

“Ääniä työelämästä” on juttusarja, jossa eri aloilla ja eri paikkakunnilla työskentelevät psykologit kertovat työstään. Juttusarjan tarkoituksena on tarjota opiskelijoille näkemystä erilaisista mahdollisista psykologin työtehtävistä. Uusi teksti julkaistaan aina kuun alkupuolella, ja vanhoista teksteistä löytyy hakemisto jutun lopusta.

Psykologina myyntityössä

Olen Iiro Korhonen, 26-vuotias uunituore psykologi, tätä nykyä Espoossa asustava sellainen. Tarina alkoi Hämeenlinnasta, jonka jälkeen se sai jatkoa Jyväskylässä, jonne lähdin hankkimaan tutkintoni. Täältä matka jatkui Tampereelle psykologiharjoittelun perässä henkilöarvioinnin ihmeelliseen maailmaan, josta tie lopulta vei ”isolle kirkolle” (Helsinkiin) cut-e Finlandille psykologikonsultin tehtäviin.

Ensikosketukseni cut-e:n testimenetelmiin sain harjoitteluni kautta, kun pääsin hyödyntämään niitä soveltuvuusarviointeja tehdessäni. Menetelmät herättivät mielenkiintoni. Testivalikoiman monipuolisuus, työelämälähtöisyys ja nykyaikainen testimetodiikka tekivät minuun vaikutuksen. Tähdet osuivat kohdilleen, sillä minulle selvisi samoihin aikoihin, että cut-e:lla oli työpaikka auki konsultin tehtäviin. Hain tehtävään ja ilokseni tulin valituksi.

cut-e on maailman johtava rekrytointiin, henkilövalintaan ja henkilöstön kehittämiseen liittyvien internetpohjaisten testien suunnittelija ja toimittaja. Tehtäväni cut-e:lla koostuu pääosin uusasiakashankinnasta, asiakkuuksien hoitamisesta, sekä koulutuksista asiakkaillemme. Suuri osa työstä tapahtuu asiakasrajapinnassa – ellen ole luurin äärellä kontaktoimassa prospekteja (potentiaalisia asiakkaita), olen todennäköisesti tapaamassa nykyisiä tai tulevia asiakkaitamme ja luomassa ratkaisuja, joiden avulla organisaation rekrytointiprosesseja kyetään kehittämään entistä paremmiksi meidän arviointityökaluilla.

Työssä luultavasti parhainta on se, että ikinä ei tarkalleen tiedä sitä, mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Asiakasrajapinnassa työskennellessä tapaa monenlaisia ihmisiä ja kohtaa paljon erilaisia tilanteita, joissa pääsee sopivassa määrin toteuttamaan myös omaa taiteellista puoltaan – koska kunkin asiakkaan tilanne on yksilöllinen ja tarpeet erilaisia, konsulttina näiden tarpeiden tunnistaminen ja ratkaisujen toimeenpano edellyttää herkkyyttä tunnistaa, miten voimme olla asiakkaillemme parhaiten hyödyksi. Pääsemme usein aidosti auttamaan asiakasorganisaatioitamme kehittämään omia rekrytointejaan niin, että tehtäviin parhaiten soveltuvimmat työnhakijat tulevat valituksi ja rekrytointiprosessi saadaan soljuvammaksi tehokkaalla esikarsinnalla ja sopivilla arviointityökaluilla ja TÄMÄ on tämän työn todellista herkkua.

Haastavinta ja samalla mielenkiintoista tässä työssä on ollut oman myynnillisen osaamisen kehittäminen. Ei ole välttämättä helppoa tarttua luuriin ja vakuuttaa entuudestaan tuntemattomille henkilöille, miksi cut-e:n testimenetelmät kannattaa ottaa käyttöön tai kommunikoida tehokkaasti vuosikymmenten työkokemuksen omaaville HR-pomoille, millä tavoin meidän menetelmillämme kyetään kehittämään heidän rekrytointejaan. Toisaalta tuntuu, että kokemuksen karttuessa tässä pystyy kehittymään ja se jos jokin on motivoivaa.

Psykologikonsunttina työskennellessä toiminta voi ajoittain tuntua olevan melko kaukana perinteisestä käsityksestä psykologiudesta ja psykologi-opintojen kautta kartoitetusta osaamisesta. Työskentely edellyttää liiketoiminnallista ymmärrystä, myyntiosaamista ja riittävää nokkeluutta asiakkaiden ongelmien ratkaisemiseksi. Toisaalta vaikkei nämä osaamisalueet olisi entuudestaan tuttuja, se ei todellakaan tarkoita, etteikö näitä voisi oppia. Avoimella, uteliaalla mielellä ja kasvun asenteella, mikä tahansa on mahdollista, jonka myötä en keksi yhtäkään syytä sille, miksei psykologina voisi kehittyä myös myynnin ammattilaiseksi. Kunhan löytyy uskallus epäonnistua ja halu oppia tästä!

 

16237874_10212443002052470_383169734_n
– Iiro Korhonen


Hakemisto

1. Nuorisopsykiatrinen osasto

2. Toisen asteen koulupsykologi

3. Tohtorikoulutettava

4. Lasten neuropsykolgia

5. Henkilöstökonsultti

6. Psykologina myyntityössä

7. Kliininen psykologi

8. Terveyskeskuspsykologi

9. Yrittäjä

10. Perheneuvola

11. Työterveyspsykologi

12. Psykologina psykiatrikeskuksella

13. Pelipsykologi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights